Narratieve Exposure Therapie (NET)

NET is een vorm van behandeling, die gericht is op verwerking van ernstige schokkende ervaringen. Wij noemen dat traumatische ervaringen.
Veel mensen die dergelijke ervaringen hebben meegemaakt, hebben daar later nog steeds veel last van. Het komt steeds terug in beangstigende herinneringen, flash backs en nachtmerries. Veel mensen proberen niet over de ervaringen te praten en er niet aan te denken. Dat kost moeite. Ook zijn veel mensen snel boos, geïrriteerd en schrikachtig. Slecht slapen is een vaak gehoorde klacht.
We noemen dit een Posttraumatische Stress Stoornis, PTSS.
De beste behandeling bij deze klachten is de schokkende en traumatische  gebeurtenissen in gedachten weer naar boven te halen. Dat heet “exposure therapie”. Bij NET gebeurt dat ook, maar bij NET wordt tevens geprobeerd alle belangrijke gebeurtenissen te plaatsen in het perspectief van het gehele leven.

In de brochure NET leest u meer over de behandeling (pdf 764 Kb).

In 2014 is het eerste Nederlandstalige handboek over NET uitgekomen: een praktische handleiding over de behandelmethodiek, met veel voorbeelden en casuïstiek. Zie de flyer.

Onlangs is de eerste NET Nieuwsbrief uitgebracht. Lees hier de Nieuwsbrief
 

Symposium over NET
Op 21 maart 2014 vond het Arq Voorjaarssymposium plaats. Dit symposium stond in het teken van Narratieve Exposure Therapie, ofwel NET.

Het boek Levensverhalen en Psychotrauma. Narratieve Exposure therapie in theorie en praktijk (door Ruud Jongedijk; Uitgeverij Boom; klik hier) werd die dag gelanceerd. Bij het symposium waren tal van sprekers en workshophouders, waaronder Ruud Jongedijk, Maggie Schauer, Thomas Elbert, Selma Leydesdorff, Yvonne Sliep en Eric Vermetten.

De dag werd zeer goed bezocht, met ruim 160 deelnemers. Bekijk de foto impressie van deze dag.