Veelgestelde vragen
Overzicht van vaak gestelde vragen. Neemt u gerust contact op over vragen die hier niet of onvoldoende beantwoord worden.
- Ik heb voor mijn opleiding/studie informatie nodig over psychotraumatologie. Wat heeft ARQ Centrum’45 hiervoor beschikbaar?
ARQ Centrum’45 heeft geen informatiepakket over psychotraumatologie dat gericht is op het gebruik tijdens een studie of opleiding, omdat voor dit onderwerp het aantal invalshoeken en moeilijkheidsgraden te zeer varieert.
ARQ Centrum’45 geeft wel een aantal brochures uit waarin wellicht bruikbare informatie te vinden is. Tevens verwijzen wij door naar een aantal andere organisaties met informatie over het onderwerp.
Letterlijk overnemen van (delen van) teksten in de brochures is alleen toegestaan na toestemming van ARQ Centrum’45. Een verzoek daarvoor kunt u per e-mail sturen.
Op de website van Cogis, waar ARQ Centrum’45 mee samenwerkt, is ook veel informatie te vinden - Organiseert ARQ Centrum’45 ook bijeenkomsten voor geïnteresseerden?
Deskundigen van ARQ Centrum’45 nemen met regelmaat deel aan bijeenkomsten die het onderwerp psychotraumatologie belichten, zoals conferenties of studiedagen voor professionals uit het vakgebied.
Voor een overzicht van bijzondere data kunt u kijken in onze Agenda.
Voor (potentiële) patiënten worden geen bijeenkomsten georganiseerd over ARQ Centrum’45.
Wie behoefte heeft aan meer achtergrond over de organisatie of specifieke vragen heeft, kan altijd contact opnemen met het Bureau Aanmelding en Informatie. - Iemand uit mijn directe omgeving is in behandeling bij ARQ Centrum’45. Hoe kan ik die persoon hierin het beste steunen?
Mensen die ernstige schokkende ervaringen hebben meegemaakt, hebben steun en begrip nodig. Hun ervaringen zijn doorgaans zo ernstig, dat het moeilijk is om te begrijpen wat ze hebben meegemaakt.
Steun en begrip kan zich het beste uiten in "er zijn" voor iemand. Uitgebreide gesprekken zijn doorgaans niet wenselijk; dat gebeurt al met de hulpverleners.
Begrip hebben voor de meegemaakte ervaringen, voor de huidige problemen en voor de behandeling is belangrijk, én de betrokkene steunen in zijn dagelijkse leven.
Daarbij is het goed zoveel als mogelijk is vast te houden aan het levenspatroon waaraan men gewend is. Niet alleen bezig zijn met nare dingen uit het leven; afleiding, activiteiten en ontspanning zijn heel belangrijk. - Mijn partner is in behandeling bij ARQ Centrum’45. Is het mogelijk om in contact te komen met andere partners van patiënten?
Binnen ARQ Centrum’45 worden regelmatig dagen georganiseerd voor partners van patiënten die zijn opgenomen in de kliniek. Ook op andere afdelingen wordt regelmatig aandacht besteed aan de partners en ook aan de kinderen van de patiënt die in behandeling is. Heeft u hierover vragen, neemt u dan contact op met de therapeut.
- Ik heb klachten die wijzen op een psychotrauma, maar ik woon niet in de buurt van een van de behandellocaties van ARQ Centrum’45. Kan ik toch in behandeling komen?
ARQ Centrum’45 is een landelijk specialistisch centrum. Dat betekent dat mensen uit heel Nederland in behandeling kunnen komen bij ARQ Centrum’45. Na aanmelding en intake wordt bekeken of behandeling bij ARQ Centrum’45 noodzakelijk is of dat behandeling elders in eigen omgeving mogelijk is. Indien nodig en gewenst kan bijvoorbeeld uw huisarts telefonisch overleggen met ARQ Centrum’45 over de behandelingsmethoden.
- ARQ Centrum’45 behandelt tweede generatie-getraumatiseerden van WOII. Zijn er ook voorzieningen voor derde of vierde generatie-getraumatiseerden?
ARQ Centrum’45 gebruikt de term 'Naoorlogse generatie'. Hieronder worden de kinderen begrepen van mensen die in WOII zijn getraumatiseerd.
Deze groep patiënten is een door de overheid erkende doelgroep van ARQ Centrum’45. De kleinkinderen of achterkleinkinderen van de direct getraumatiseerden zijn niet in behandeling bij ARQ Centrum’45, omdat zij geen complex psychotrauma hebben meegemaakt, noch zijn opgevoed door een ouder die WOII heeft meegemaakt. Dat wil niet zeggen dat zij geen klachten hebben, maar hun diagnose valt buiten het behandelgebied van ARQ Centrum’45. Wanneer zij zelf door andere (gewelds) omstandigheden - complexe - psychotraumaklachten hebben, kunnen zij eventueel wel in aanmerking komen voor behandeling. - Ik ben een tijd geleden in behandeling geweest bij ARQ Centrum’45. Wat zijn de voorzieningen op het gebied van nazorg en evaluatie?
Bij aanvang van de behandeling wordt samen met u een behandelplan opgesteld; waarin staat welke behandeling gegeven wordt en wat het doel ervan is. Dit wordt regelmatig met u geëvalueerd. Ook wordt jaarlijks een breed, algemeen vragenlijstonderzoek afgenomen waarin o.a. uw klachtenniveau wordt gemeten. Ook dit wordt met u besproken in samenhang met het behandelplan.
Bij afsluiting van de behandeling wordt altijd een nazorgtraject afgesproken. Vanuit de kliniek kan dat een vervolgtraject op de dagkliniek of de polikliniek zijn. Na dagklinische behandeling kunnen nog poliklinische contacten worden afgesproken. Ook kan besloten zijn dat u voor nazorg terecht kunt in uw eigen woonomgeving. In sommige gevallen wordt voor de nazorg een gespecialiseerde maatschappelijk werker of sociaal-psychiatrisch verpleegkundige ingeschakeld, om er zeker van te zijn dat u nazorg krijgt van iemand met voldoende kennis van uw problematiek. De afspraken voor nazorg worden gemaakt tussen en uw therapeut bij afsluiting van de behandeling op een afdeling.
- Ik heb behoefte aan contact met mensen die een vergelijkbare ervaring hebben gehad als ikzelf. Is het mogelijk om via ARQ Centrum’45 met andere patiënten in contact te komen, bijvoorbeeld via een forum op internet?
De website van ARQ Centrum’45 heeft zelf geen voorzieningen waarmee patiënten of ex-patënten met elkaar in contact kunnen komen. Er is een groot aantal websites van specifieke groepen patiënten dat deze voorziening wel biedt.
- Hoe bepaalt ARQ Centrum’45 of ik in behandeling wordt genomen? En wat zijn eventuele alternatieven voor een behandeling bij ARQ Centrum’45?
ARQ Centrum’45 hanteert een aantal criteria om te besluiten of iemand wel of niet in behandeling kan worden genomen.
De psychotraumaklachten moeten hun oorsprong hebben in ervaringen tijdens vervolging, oorlog en geweld. Onder geweld wordt verstaan: beroepsgerelateerd geweld, rellen, rampen, aanslagen en gijzelingen.
Ook moeten de omstandigheden waarin u verkeert zodanig zijn dat een effectieve behandeling van de gevolgen van uw trauma mogelijk is. Daarbij kunt u onder meer denken aan de kwaliteit van uw sociale netwerk en uw bereidheid om ervaringen met anderen te delen in een groepssessie.Soms is behandeling bij ARQ Centrum’45 niet mogelijk is of wenselijk. Dan zoeken we samen met u en de verwijzer naar een geschikt alternatief. Dat kan zijn een andere instelling, bijvoorbeeld een ggz-instelling in uw eigen regio, een gespecialiseerde therapeut of een andere vorm van hulpverlening.
- Vergoedt mijn ziektekostenverzekeraar de behandeling bij ARQ Centrum’45?
De behandelingen binnen ARQ Centrum’45 worden sinds 1 januari 2008 vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. ARQ Centrum'45 heeft contracten met de meeste zorgverzekeraars in Nederland.
De uitleg op de volgende link geeft informatie over de basisverzekering. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geestelijke-gezondheidszorg/vraag-en-antwoord/wie-betaalt-de-behandeling-van-mijn-psychische-problemen.htmlSamengevat staat hier het volgende: “De gespecialiseerde GGZ is bedoeld voor patiënten met zware, ingewikkelde psychische aandoeningen. Er geldt geen maximum aan het aantal behandelingen in de gespecialiseerde GGZ. U krijgt al uw behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed. Kijk daarvoor in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. Voor deze behandelingen betaalt u wel uw eigen risico voor de zorgverzekering. Een uitzondering zijn speciale therapieën. De behandeling van aanpassingsstoornissen (bijvoorbeeld burn-out) valt buiten het verzekerde pakket. Sommige therapieën, zoals mindfulness-trainingen, krijgt u alleen vergoed bij bepaalde indicaties. Vraag vooraf aan uw zorgverzekeraar of u een speciale therapie vergoed krijgt.”
- Specifiek over het eigen risico in de zorgverzekering
Elke basisverzekering heeft een verplicht eigen risico. Wie zorgkosten maakt, betaalt altijd eerst een deel zelf.
In 2020 is het eigen risico 385 euro. U heeft de optie zelf het eigen risico te verhogen, dus de bedragen hiervoor genoemd zijn minima.
De ontwikkeling van het eigen risico hangt dus sterk af van hoe u zich verzekerd heeft. Als u hier informatie over wilt hebben dient u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Wij hebben namelijk geen inzicht in uw totale zorgkosten en kunnen niet zien of onze behandeling tenlaste komt van uw eigen risico, of dat u uw eigen risico al besteed hebt.
Daarnaast telt niet alle medische zorg mee voor het verplichte eigen risico; onze kosten in het algemeen wel, behalve voor aanvullend verzekerde patiënten.
Een uitgebreide uitleg kunt u vinden op: http://www.verzekeringssite.nl/zorgverzekering/veel-gestelde-vragen/eigen-risico-zorgverzekering - Hoe worden DBC-facturen berekend?
De kosten voor uw behandelingen worden door ARQ Centrum’45 gefactureerd, middels een DBC, aan uw zorgverzekeraar. De afkorting DBC staat voor Diagnose Behandeling Combinatie.
Een DBC geeft een overzicht van alle activiteiten die voortkomen uit uw zorgvraag. Bij activiteiten kunt u denken aan intakecontacten, behandelcontacten en telefonische contacten, maar ook een opname in de kliniek, deeltijdbehandeling en in sommige gevallen dagbesteding en trajectbegeleiding. Ook werkzaamheden van behandelaren en/of begeleiders die voor u niet direct zichtbaar zijn vallen hieronder. Denkt u daarbij aan het rapporteren over uw behandeling, gehouden behandelbesprekingen en contacten met derden zoals de huisarts etc. Al deze activiteiten bij elkaar vullen de DBC met tijd. De uiteindelijke rekening van de DBC wordt bepaald door de hoeveelheid tijd die de behandelaren tezamen hebben besteed aan uw behandeling. De startdatum van uw DBC (welk jaar) is zeer belangrijk. Een DBC start bij het eerste directe contact (telefonisch of persoonlijk) dat u heeft met ons. De zorgverzekeraar verrekent met u het verplicht eigen risico (verhoogd met het eventueel vrijwillig eigen risico) van het jaar waarin uw DBC is gestart. Het kan voorkomen dat u pas ruim een jaar na de start van uw behandeling een rekening ontvangt van uw zorgverzekeraar.
Een DBC duurt maximaal 365 kalenderdagen. Daarna wordt deze vervolgd wanneer u nog in behandeling bent, of wanneer u uit behandeling bent (al eerder) afgesloten. Na maximaal 365 kalenderdagen sturen wij een factuur naar de zorgverzekeraar. Wanneer u langdurend in zorg bij ons, versturen wij jaarlijks een factuur.
- Ik kom in behandeling bij ARQ Centrum’45. Hoe krijg ik een beeld wat mijn behandeling gaat inhouden?
Via deze website en via brochures kunt u een beeld krijgen van ons behandelaanbod.
Verder krijgt u in de intakefase voorlichting over behandelmogelijkheden. Na de intake krijgt u een adviesgesprek waarin uw behandeltraject wordt besproken. Tijdens de behandeling zal de behandelaar samen met u een behandelplan opstellen en dat na een aantal maanden met u evalueren.