Innovatie

Innovatie en aan innovatie wetenschappelijk onderzoek binnen ARQ Centrum'45

Overzicht van ons innovatief wetenschappelijk onderzoek

 • 3MDR onderzoeken
  Voor patiënten met een beroepsgerelateerde PTSS bij wie de normale traumabehandeling is gestagneerd. ARQ Centrum'45 heeft een nieuwe opstelling van de 3MDR behandeling uitgeprobeerd samen met Motek Forcelink, de ontwerper van de software van 3MDR. Zie bijgevoegde foto.
 • Dagbehandeling Traumatische / gecompliceerde Rouw
  Gecompliceerde rouw door verlies van een naaste vormt dikwijls een onderdeel van complexe traumaproblematiek. Van de vluchtelingen die in behandeling zijn bij ARQ Centrum'45 meldt ongeveer 70% verlies van een naaste door moord. Behandeling van gecompliceerde rouw is in de huidige praktijk doorgaans weinig expliciet. Een bijzondere derdelijns behandelaanbod kan voorzien.
 • Moral Injury (link volgt)
  In dit promotie onderzoek wordt het autobiografisch geheugen, moreel letsel en zelfbeeld onderzocht bij vluchtelingen met PTSS.
 • De bijdrage van de Memory Enhanced Specificity Training (MEST) aan de integratie van traumatische herinneringen in het autobiografisch geheugen tijdens Narratieve Exposure Therapie (link volgt)
  In het onderzoek wordt bestudeerd op welke wijze vluchtelingen hun traumatische en andersoortige ervaringen herinneren en of zij meer profiteren van traumabehandeling als zij aan traumatherapie een geheugentraining krijgen, te weten de Memory Enhanced Specificity Training.
 • Dagbehandeling van politiemensen
 • De e-poli
  Een nieuwe vorm van traumabehandeling.