Arnon Grunberg bij ARQ, een inspirerend bezoek

3 maart 2020
Arnon Grunberg bij ARQ

Op 25 februari was Arnon Grunberg op bezoek op de locatie Diemen om te praten over gezamenlijke thema's in ons werk. Ongeveer een jaar geleden was hij ook al op bezoek, maar toen voor een lezing in Oegstgeest, i.v.m. de pensionering van psychotherapeut Emanuel Snatager.

Ditmaal wilde Arnon graag zelf terugkomen, om ARQ breder te leren kennen. We organiseerden een multidisciplinaire discussie, vanuit ARQ Centrum'45 en ARQ Kenniscentrum Oorlog, vervolging en geweld. Met aan tafel psychologen, psychiaters, historici en dan nu ook een schrijver. Het ging onder andere over morele verwarring/moreel trauma, over taboes bij trauma en traumatische rouw. Natuurlijk ook over Grunberg's recente, indrukwekkende bloemlezing 'Bij ons in Auschwitz'. En hoe hij kijkt naar intergenerationele traumatisering (allergisch voor het begrip "tweede generatie" vanwege het slachtofferschap). Een open en verdiepend gesprek dat we niet snel zullen vergeten.

Ook heeft Arnon nog op de 3MDR-loopband gestaan. 

Binnenkort verschijnt in Impact Magazine een interview met de indrukwekkende schrijver, door Bart Nauta en Lucia Hoenselaars.