ARQ Centrum’45 zet met VR-brillen volgende e-health stap

2 September 2021

E-health in de ggz blijft zich continu doorontwikkelen en ARQ Centrum’45 beweegt daar voortvarend in mee. Naast de inzet van online modules, apps en bio feedback, wil ARQ nu de nadruk leggen op het gebruik van Virtual Reality (VR) tijdens behandelingen. En sinds vandaag hebben ruim 100 ARQ-behandelaren de beschikking over deze digitale toepassing. 

De VR-brillen zullen voornamelijk worden ingezet voor het behandelen van angsten door middel van blootstelling. Situaties die normaal gesproken niet zo makkelijk kunnen worden opgeroepen in het echte leven, kunnen met de bril wel naar voren worden gehaald. Bijvoorbeeld een drukke winkelstraat of treincoupé bij de behandeling van een patiënt met agorafobische klachten. 

Laagdrempelig en effectief 

VR is laagdrempelig en enorm realistisch. Zo realistisch dat men soms direct de bril weer afzet. Dan weet je dat je goed zit als behandelaar. Er is gelijk een reactie. Je raakt de pijnpunten die je moet raken. Doordat de patiënt middels de VR-bril realistischer kan oefenen, is de behandeling nog effectiever en behaalt men betere resultaten. VR heeft ARQ Centrum’45 al enorm veel positieve resultaten opgeleverd. Het is exemplarisch voor e-health, dat het meer is dan beeldbellen. 

Tim Wind, programmamanager e-health ARQ Centrum’45, vult aan: “Het is tijd dat we meer in digitale transitie gaan. Door de pandemie hebben we dat even verplicht moeten doen. E-health toepassingen hebben daardoor een boost gekregen en het bewijs kunnen leveren dat het goed werkbaar en effectief is. Ik geloof absoluut in dit soort applicaties en ik denk dat VR een steeds grotere plek in de behandeling zal hebben.”