De belevingscabine als nieuwe behandelmethode voor veteranen met PTSS

5 februari 2021
MEMREC belevingscabine

ARQ Centrum’45 zoekt Afghanistan veteranen die mee willen doen met een onderzoek naar de Memrec-methode, een bijzondere, kortdurende en effectieve behandeling van angst.

Hoe werkt de behandeling?
In een belevingscabine worden virtual reality beelden gecombineerd met onder meer geluid, geur, temperatuur, luchtstroom en trillingen; kortom: een totale beleving. Bij de emotie die dat oproept (traumageheugen) krijgt de patiënt eenmalig een pil (40 mg propranolol – een veelgebruikte bètablokker). Die zorgt ervoor dat de herinnering op een andere manier in het geheugen wordt opgeslagen en de heftige emotie van de herinnering vermindert.

Bekijk de film om een indruk te krijgen van de behandeling.

De Memrec-methode is ontwikkeld na jaren van onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met TNO en de Universiteit van Amsterdam onderzoekt ARQ Centrum’45 nu of de Memrec-methode traumaklachten van Afghanistan veteranen ook blijvend kan verminderen.

Bent u een Afghanistan veteraan en wilt u meedoen aan dit onderzoek? Dan kunt u contact opnemen met dr. M. Soeter, onderzoeker, via marieke.soeter@tno.nl of via l.schalk@arq.org.

Zie voor meer informatie de folder