E-healthweek 2020: Exposure in vivo/virtual reality groep van start

30 januari 2020

Op dinsdag 11 februari gaat er voor het eerst een Exposure in vivo/virtual reality groep van start bij ARQ Centrum’45 in Oegstgeest.

In deze wekelijkse exposuregroep oefenen deelnemers gezamenlijk aan het doorbreken van vermijding en het vergroten van hun zelfstandigheid. Behandelaars willen patiënten motiveren om, door angsten aan te gaan, stap voor stap nieuwe ervaringen op te doen en eventueel aanwezige verwachtingen te herzien.

In deze groep zullen bestaande behandeltechnieken en e-health hand in hand gaan. Er worden Virtual Reality brillen gebruikt waarmee in de eigen omgeving geoefend kan worden. Vanuit de eigen stoel stappen deelnemers met een VR-bril in een virtuele omgeving, bijvoorbeeld de supermarkt of het openbaar vervoer. Het is gemakkelijk om er thuis verder mee te oefenen. Door gebruik te maken van online dagboeken vergroten de deelnemers het bewustzijn en is vooruitgang zichtbaar. Het maken van foto’s van behaalde doelen kan helpen als ‘bewijs’ voor de geleverde prestaties. De verwachting is dat de combinatie van e-health en bestaande behandeltechnieken aanvullend en verrijkend is.