Lancering Kaart van Indisch Verzet

10 januari 2019
Kaart van Indisch Verzet

Op 12 december is de Kaart van Indisch Verzet gelanceerd door het Arq Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en Stichting Pelita. Op de website kan de bezoeker via een interactieve kaart van ZuidOost Azië, lezen over verzetsdaden tegen de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Kaart van Indisch Verzet is kandidaat voor de Geschiedenis Online Prijs. Er kan t/m 31 januari gestemd worden. Klik hier om te stemmen.

Ilse Raaijmakers, onderzoeker bij het Arq Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld, zegt: “Helaas blijkt uit onderzoek dat de kennis in Nederland over verzet tegen de Japanse bezetting van Nederlands-Indië vele malen lager is dan de kennis over verzetsdaden die in Nederland plaatsvonden. Daarom ben ik blij dat nu ook deze veelal onbekende verhalen van verzet voor een breed publiek toegankelijk zijn gemaakt.”

Met de Kaart van Indisch Verzet kan een breed publiek kennis nemen van verzetsdaden die varieerden van sabotage van het werk in interneringskampen tot het verzamelen en doorspelen van inlichtingen en gewapend verzet in de jungle.

De Kaart van Indisch Verzet bevat nu 10 verhalen en zal de komende maanden worden aangevuld met nieuwe verhalen. De Kaart van Indisch Verzet werd gelanceerd tijdens de afsluitende bijeenkomst van het Jaar van Verzet op woensdag 12 december en is naar voorbeeld gemaakt van de Kaart van Verzet die eerder werd gelanceerd.

website kaart van indisch verzet 
geschiedenisonlineprijs
Youtube-filmpje van de introductie op de website