MIRROR: Zelftest na ingrijpende gebeurtenissen

8 juni 2020

ARQ Centrum’45 heeft in samenwerking met ARQ IVP/IMPACT en Slachtofferhulp Nederland de anonieme zelftest MIRROR ontwikkeld voor laagdrempelige vroeg-signalering na het meemaken van ingrijpende gebeurtenissen. Hiermee kunnen gebruikers eventuele psychologische klachten tijdig identificeren en passende hulp vinden, iets waar extra behoefte aan kan zijn ten tijde van corona. Ook op de RIVM website, binnen het Informatie- en Verwijscentrum Corona, wordt verwezen naar de zelftest MIRROR, zie; https://www.rivm.nl/ivccorona/mirror-zelftest

Iedereen krijgt in deze tijden van corona te maken met stressoren zoals werkstress, onzekerheid, afzondering en soms ook stressvolle gebeurtenissen. De anonieme zelftest MIRROR is te gebruiken voor mensen die ingrijpende gebeurtenissen zijn overkomen en klachten ervaren.

Deze zelftest voorziet op een laagdrempelige manier in vroeg-signalering aan de hand van een korte interactieve vragenlijst over klachten, functioneren en veerkracht. Daarna volgt een persoonlijk advies op basis van de antwoorden. Daarbij worden links geboden naar een website waar ervaringen gedeeld kunnen worden met anderen, en naar een informatie website waar uitleg gevonden kan worden over normale reacties op schokkende gebeurtenissen en links naar online hulpmiddelen om zoveel mogelijk zelfstandig de ingrijpende gebeurtenis(sen) te verwerken. Niet iedereen herstelt vanzelf, daarom worden er ook links naar hulpverlening gegeven. De zelftest kan ook worden ingevuld voor een familielid, goede vriend/in of collega, die een schokkende gebeurtenis heeft meegemaakt.

MIRROR is ontwikkeld in samenwerking met diverse partijen; Slachtofferhulp Nederland, ARQ Centrum’45, Instituut Voor Psychotrauma (IVP) en Impact, met subsidie van Kansen voor West, Interreg, het Rijk en de provincie Noord-Holland, en is wetenschappelijk gevalideerd.