3MDR, innovatie in traumabehandeling

ARQ Centrum’45 heeft een veelbelovende innovatie ontwikkeld in de traumabehandeling, met name bedoeld om moeilijk op gang te krijgen processen in de traumabehandeling te doorbreken.

Deze behandeling heeft bekendheid gekregen onder de naam Multi-modular Motion-assisted Memory Desensitization and Reconsolidation, kortweg 3MDR.

Infosheet 3MDR onderzoeken

In 2015 is er een bijeenkomst geweest met internationale partners over deze nieuwe behandelvorm.

De bijeenkomst werd georganiseerd door ARQ Centrum’45 en Motek Forcelink, de ontwerper van de  software van 3MDR. Uitgenodigd waren vertegenwoordigers van internationale en nationale instellingen, die over de apparatuur beschikken om een 3MDR behandeling te kunnen uitvoeren. Het doel van de bijeenkomst was om hen kennis te laten maken met 3MDR en de vorming van een 3MDR consortium te bespreken.  Het Instituut voor Psychotrauma (IVP) – partner in Arq - was ook aanwezig, om informatie te geven over de training voor 3MDR behandelaren.

Tijdens de eerste middag werd 3MDR geïntroduceerd door middel van presentaties en patiëntvideo’s. Er ontstond een interessante discussie over de mogelijkheden van 3MDR en de vorming van een internationaal consortium. De dag werd afgesloten met een gezamenlijk diner. Op dag twee waren ook verwijzers van LZV partners aanwezig, omdat er met deze behandeling een pilot werd verricht onder veteranen. Er is gesproken over de 3MDR training van behandelaren, en alle deelnemers konden zelf ervaring opdoen met 3MDR tijdens een demonstratie, waardoor de behandeling echt ging leven.

Met de internationale partners is de intentie uitgesproken om  een 3MDR consortium te vormen. Onderdeel daarvan is het delen van data, zodat  de ontwikkeling en validering van de behandeling vlot verloopt. Sinds de bijeenkomst is het proces gevorderd, en neemt het consortium steeds concretere vormen aan.  De diverse partners beschikken over de 3MDR software. Voordat zij klinisch aan de slag gaan, worden de behandelaren van de desbetreffende instellingen door het IVP getraind.

Deze zeer inspirerende en nuttige bijeenkomst heeft dus geleid tot een nieuwe samenwerkingsvorm en de uitbreiding van reeds bestaande samenwerkingsovereenkomsten met (inter)nationale partners. Gezamenlijk wordt de 3MDR behandeling verder ontwikkeld.