Angst en paniek

Angst voelen na een schokkende gebeurtenis is normaal. Uw knieën worden slap, uw hart bonkt, het is alsof u geen adem meer kunt krijgen, u wordt misselijk, draaierig, het zweet breekt u uit. Op zich zijn dit nog gewone angstreacties.

 

Onbegrijpelijke paniekreacties

Anders is het als u angstreacties krijgt als er iets gebeurt dat maar een heel klein beetje lijkt op de schokkende gebeurtenis die u eerder meegemaakt heeft. Of als er helemaal geen begrijpelijke samenhang is. Zomaar, ineens breekt het zweet u uit, u krijgt hartkloppingen, de wereld tolt om uheen, u hebt het gevoel dat u door uw benen zakt, u maag wordt loodzwaar …
U schaamt uzelf dood als dit in gezelschap gebeurt. Het maakt u vreselijk onzeker. U hebt het niet onder controle. Het kan voor uw gevoel zomaar toeslaan en het is een vreselijk ellendig gevoel. Het is ook niet uit te leggen aan de mensen om u heen.

Vermijden

Misschien denk u eerst dat het iets lichamelijks is. Dat er iets in uw lijf niet in orde is. Misschien heb u de huisarts al vaker om een onderzoek gevraagd. Maar de huisarts kan niets vinden. Na verloop van tijd gaat u situaties vermijden waarin deze reacties mogelijk op kunnen treden. Omdat u niet weet waardoor u zo’n paniekreactie krijgt, kunt u eigenlijk nergens meer naar toe. U trekt uzelf steeds meer terug. U bent zo bang dat de paniekreactie ineens toeslaat. Als u er alleen al aan denkt raakt u al in paniek.

Leven geregeerd door angst

Uw dagelijks leven wordt toenemend bepaald door uw angst een paniekreactie te krijgen. U doet dingen niet meer die u vroeger leuk vond om te doen. U raakt het contact kwijt met de mensen om u heen. U bent de controle over uw leven kwijt en hebt steeds minder plezier in uw leven. Hulpverleners noemen zo’n overmaat aan angst een angststoornis.

Vermijden van situaties waarin de angst- en paniekreacties optreden is echter niet de oplossing.  Zelfhulpprogramma’s  kunnen ondersteuning bieden bij de verwerking van een angststoornis. Kijk onder ‘Online hulpmiddelen’ voor meer informatie.