Diagnostiek en behandelaanbod

ARQ Centrum ’45 Kind, Gezin en Psychotrauma is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van trauma bij kinderen, jongeren en gezinnen.

Diagnostiek en behandelingen van Kenniscentrum Kind, Gezin en Psychotrauma in het kort: 

Diagnostiek
We bieden (hoog)specialistische diagnostiek met betrekking tot hechting, traumatisering en comorbide klachten bij kinderen en gezinnen. Eendaagse diagnostiek kan ook op locatie worden geboden, zoals bij Centrum Jeugd en Gezin, op school of in een asielzoekerscentrum. 

Behandelaanbod
Wij bieden individuele behandelingen en gezinsbehandelingen:

 • Poliklinische behandeling in Oegstgeest en Diemen:
  • Individuele trauma -of traumatische rouw gerichte behandeling voor kinderen en jeugdigen met trauma:
   • EMDR
   • Narratieve Exposure Therapie  
   • Beknopte Eclectische Psychotherapie voor Traumatische Rouw
   • Schrijftherapie (Write Junior)
   • Cognitieve gedragstherapie
   • Ouderbegeleiding
   • Partner- en gezinsgesprekken
   • Systeem- of gezinsbehandeling, al dan niet in combinatie met individuele traumatherapie
 • Dagklinische behandeling 0-5 jaar
  • ​Eendaagse Infant Mental Health groep: MFT behandeling voor ouders met baby's en peuters tot 5 jaar
 • Klinische gezinsopname
  De gezinskliniek is voor gezinnen waarbij sprake is van traumaklachten binnen het gezin én als gevolg daarvan problemen bestaan tussen de gezinsleden. Gezinsleden die last hebben van klachten als gevolg van de traumatiserende ervaringen krijgen hier een traumabehandeling, zoals EMDR, Narratieve Exposure Therapie of cognitieve gedragstherapie. Deze therapievormen kunnen worden aangevuld met psychomotore therapie, muziektherapie en beeldende therapie. Tevens is er aandacht voor de ouder-kind relatie, waarbij ouders bijvoorbeeld leren over de invloed van hun psychische klachten op het gezin, en wat hun kinderen met traumaklachten van hen nodig hebben om goed te kunnen herstellen.
  Ook bieden we HITT Junior. Hoog intensieve Trauma Therapie voor jongeren tussen 12 en 20 jaar oud, die samen met een ouder / verzorger voor de duur van 1 week worden opgenomen. De jongere krijgt dan dagelijks twee maal een EMDR sessie, gecombineerd met gesprekken met de ouder / verzorger, psychomotore therapie en mentorgesprekken.

Behandeling op locatie
In bepaalde situaties bieden wij behandeling op locatie aan, zoals bijvoorbeeld MFT (Multi Family Therapy) op AZC’s. 

Verwijzing
Verwijzing vindt plaats vanuit de 1ste lijn - huisarts, JGZ en wijkteams indien direct duidelijk is dat het om complexe traumatisering gaat. Ook kunnen verwijzingen plaatsvinden door GGZ-instellingen als blijkt dat er (hoog)-specialistische, op de traumatische gebeurtenis of op het gezin gerichte, interventie nodig is. 

Meer informatie en aanmelden
Patiënten kunnen worden aangemeld via zorgdomein of via de verwijsformulieren op https://centrum45.nl/nl/voor-wie/informatie-voor-verwijzers/patient-aanmelden 

Landelijke Consultatie functie
Ook is het mogelijk om een verzoek tot consultatie te doen. Deze aanvraag kunt u doen bij BAI, Bureau Aanmelding en Informatie. Het bureau is voor advies en overleg bereikbaar op maandag t/m donderdag van 9:00-12:00 uur via 088-3305511. Een van de leden van het team Kind, Gezin en Psychotrauma neemt dan vervolgens contact met u op ter consultatie.