Ouderschap en trauma

Ouders met PTSS besteden door hun trauma onvoldoende aandacht aan hun kinderen. In de gezinskliniek wordt veel aandacht besteed aan het ouderschap.

Ouders met PTSS zijn vanwege hun trauma vaak erg gespannen. Ze kunnen zich slecht concentreren en hebben slaapproblemen. Ze slapen moeilijk in en worden meestal elke nacht wakker met nachtmerries. Dit alles vreet energie. Daardoor zijn ze lusteloos en besteden ze onvoldoende aandacht aan hun kinderen. De kinderen hebben op hun beurt te kampen met de zeer wisselende stemmingen van hun ouders. Op het ene moment zien ze een angstige apathische vader of moeder die geen aandacht aan hen schenkt en geen verantwoordelijkheden neemt. Op het andere moment krijgen ze te maken met een ouder die snel geïrriteerd is en alleen maar boos op hen is. Ouders zien vaak niet in dat ze te veel zelfstandigheid van hun kinderen verwachten. 

In de gezinskliniek wordt veel aandacht besteed aan het ouderschap. In de psycho-educatie groepen leren ouders hoe ze de verwachtingen die zij hebben van hun kinderen, kunnen bijstellen. Met behulp van cognitieve therapie krijgen ouders inzicht in hun beperkende gedachten. Ze leren hoe ze hun kinderen weer een gezonde leefomgeving en dagstructuur kunnen bieden. Ze leren te kijken (en zien) en luisteren naar hun kinderen. En ze leren weer te spelen... spelen met hun kinderen.